Hoe worden de bronzen beelden van Ger van Tankeren vervaardigd? 

Het begint met een idee dan word er een schets gemaakt wat als blauwdruk dient voor het model. Het model word op ware grootte in klei of was gemodelleerd maar als er een rubbermal van gemaakt wordt, kan het ook van klei, gips, kunststof of zelfs hout of steen worden gemaakt. Hierop moet je een afneembare mal maken van gips. Daarna wordt over het model zo strak mogelijk een dun ijzerdraad over de oppervlakte gelegd. Dan is het tijd om gips te gieten. Als het gips  rond de vorm is gegoten trek je deze ijzerdraden door de zachte gips heen zodat de gips-mal uit losse segmenten bestaat.

Grote modellen kan je in kleinere delen gieten en later aan elkaar lassen. Op deze manier kan je met een kleine oven toch grote beelden maken. Laat nu het gips goed uitharden en neem daarna de segmenten van de mal.Aan de binnenkant van de van de mal wordt een laag was, paraffine of een mengsel daarvan aangebracht. Let wel op de dikte moet wel de gewenste dikte van het brons zijn.Nu giet je een contramal van gips zorg daarbij dat de mal aan de buitenkant gelost kan worden. Als de gips gehard is en de mal gelost zit de laag van was/parafine op de contramal.Sla er kleine spijkertjes doorheen die iets blijven uitsteken. Deze spijkertjes vormen de verbinding tussen de buitenwand en de binnenwand van het vormstuk. van staafjes was maakt je nu kanaaltjes voor de ontluchting. Dan is het nu tijd om het gietstuk te voltooien. Dit doe je door in de kist gips te gieten. Nu moet je het laten uitharden. Na het uitharden wordt in een oven alle was uit het vormstuk gestookt en dan is het vormstuk klaar.

 

                                                                  

 

    

Het brons

Het brons moet je nu nauwkeurig wegen. De vraag is wat heb je nodig. Gebruik tien maal het gewicht van alle gebruikte was. Nu gaan we het brons smelten. Het smelten van het brons kun je bevorderen door toevoeging van borax. Giet vervolgens het gesmolten brons in de gietstukken. Na afkoeling van het brons wordt de gipsmassa verwijderd, bramen en giet- en ontluchtingskanalen worden weggeslepen en gaten en ongewenste holten hak daarna het vormstuk weg. Maak de segmenten passend met kleine correcties en verwijder de spijkertjes en de ontluchtingskanalen.