Terug

De Nachtwacht van Rembrandt word in 2019 gerestaureerd.

  • Door Theo
  • Thursday 07 / 02 / 2019 0
De Nachtwacht van Rembrandt word in 2019 gerestaureerd.

Spannend nieuws omtrent de Nachtwacht van Rembrandt van Rijn. In 2019 (het Jaar van Rembrandt) word er een begin gemaakt met het restaureren van het schilderij.

Restauratie van de Nachtwacht.

In 2019 tevens ook het jaar van Rembrandt word er een begin mee gemaakt om het schilderij De nachtwacht te restaureren. Dit gaat enkele jaren in beslag nemen. Gelukkig voor degenen die het schilderij binnenkort nog willen bekijken wordt de restauratie uitgevoerd op de plek waar de Nachtwacht nu hangt in het Rijksmuseum. Iedereen kan dus over de schouders van de restaurateurs meekijken. Het is denk ik wel een droom voor restauratoren met zo'n doek te mogen restaureren. 

Een korte historie over de Nachtwacht.

De officiële titel van het schilderij is gek genoeg niet "De nachtwacht". Later kom ik daarop terug. De originele titel is: ‘De compagnie van Frans Banning Cocq en luitenant Willem van Ruytenburgh maakt zich gereed om uit te marcheren. Het doek werd besteld door het Amsterdamse schuttersgilde voor de grote feestzaal van de Kloveniersdoelen. Ik hoor je denken de wie? De Kloveniersdoelen was een gebouwencomplex in Amsterdam. De doelen waren een verzamelplaats en oefenruimte voor de Amsterdamse schutterij. Op deze plaats vind je nu trouwens Het Doelen hotel aan de Nieuwe Doelenstraat. De Nachtwacht schilderij bleef hier hangen tot ongeveer het jaar 1715 waarna het werd verplaatst naar het Stadhuis op de Dam. De schutters op het schilderij waren bewapend met een musketgeweer dat bus of klover (van het Franse couleuvrine) genoemd werd, vandaar de naam "kloveniers".

Stijl en compositie.

Rembrandt was geen gewone schilder zijn stijl was eigenzinnig en wat betreft De Nachtwacht zelfs revolutionair. Zijn kracht zat in de compositie. Het was geen gewoon groepsportret zoals in die tijd gebruikelijk was. Rembrandt van Rijn een dynamische opstelling van de groep. De dynamiek van de opstelling van de groep maakt de weergave zeer realistisch. Het geheel oogt als een onverwacht gemaakt fotografisch snapshot. Jack Liemburg maakt, met zijn moderne versie van de Nachtwacht, ook gebruik van fototechnologie en schilderkunst om net als Rembrandt een dynamisch schilderij neer te zetten.

De naam.

Zoals je kunt zien is de Nachtwacht een donker schilderij. Door dat te doen kon hij met licht spelen. Met lichteffecten kon hij de aandacht vestigen op een bepaald doel of figurant in het schilderij. Als je kijkt naar de moderne Nachtwacht schilderijen van Jack Liemburg zie je ook een mooi lichtspel. Dit maakt het levendig. In de daarop volgende jaren werd het schilderij steeds donkerder door de vergeling van de vernis. Hierdoor werd dus onterecht aangenomen dat setting van het schilderij s'nacht was. Zo kreeg dus het schilderij in de 18e eeuw als bijnaam de Nachtwacht. Wellicht dat met de restauratie van het doek weer een beetje ochtend word.

Haal de Nachtwacht in huis.

De waarde van het schilderij kan niet in geld uitgedrukt worden. Het is niet te koop of ooit te koop geweest. De schutterij die destijds de opdracht aan Rembrandt verstrekte was een stedelijke instelling en de Nachtwacht is sindsdien eigendom van de gemeente Amsterdam, in eeuwigdurende bruikleen aan het Rijksmuseum. Wil je toch een Nachtwacht aan je muur kijk dan eens naar de moderne versies van het schilderij die wij in huis hebben. We hebben verschillende versies van een natuurgetrouwe afbeelding van het originele schilderij tot een modernere benadering van de Nachtwacht. Ook Jack Liemburg speelt met de compositie van het schilderij. In sommigen zie je afbeeldingen van andere oude meesters verwerkt zoals het Melkmeisje van Johannes Vermeer. Of het meisje met de parel ook van Vermeer. Tevens maakt Jack Liemburg ook moderne versies van het Melkmeisje of het meisje met de Parel. 

  Jack Liemburg Nachtwacht kunstpakket.nl 

  Nachtwacht Kunstpakket Jack Liemburg                      Kunstpakket Jack Liemburg Nachtwacht

 2019 Jaar van Rembrandt van Rijn.

2019 staat bij veel musea in het teken van het 350ste sterfjaar van Rembrandt van Rijn. De meester uit de Gouden Eeuw stierf op 4 oktober 1669 te Amsterdam.

Door het hele land worden activiteiten georganiseerd. Voor ons is dit jaar een mooie gelegenheid om onze kunst te promoten en vooral de moderne versies van de Nachtwacht door Jack Liemburg. Kijk voor onze werken van Jack Liemburg op onze zogenoemde actie pagina. Hieronder zie je een kort overzicht van activiteiten die in verband met het Rembrandt jaar door heel Nederland gehouden word. 

De volgende gegevens zijn van het Rembrandthuis. Zie voor meer informatie en lezingen: https://www.rembrandthuis.nl

  • Rembrandt’s Social Network

Familie, vrienden en relaties
1 februari – 19 mei 2019

Had Rembrandt een sociaal leven? Je kunt het zien in de tentoonstelling Rembrandt’s Social Network. Met deze Nachtwachttentoonstelling geeft het Rembrandthuis de aftrap voor het Rembrandtjaar 2019. Zoals je kunt raden gaat alle aandacht gaat uit naar Rembrandts relaties en de rol die zij speelden in zijn leven en werk. Want zelfs een groot kunstenaar als Rembrandt was niet eenzaam. Als een goede netwerker zette hij zijn sociale netwerk actief en doelbewust in. Hij had familie en vrienden die hem hielpen, die zijn kunstwerken kochten, die hem geld leenden en hem artistiek uitdaagden.

  • Laboratorium Rembrandt

Rembrandts techniek ontrafeld 
21 september 2019 – 16 februari 2020

In deze tentoonstelling ga je zien hoe Rembrandt zijn schilderijen en etsen maakten? Hoe kunnen we nagaan op welke manier hij schilderde welke materialen gebruikte hij  of welk gereedschap of de technieken achter zijn schilderijen. In het museum word een kunst laboratorium gecreëerd, waarin nieuwe inzichten in de hand van de meester worden blootgelegd. Ontdek hoe een tekening van Rembrandt is veranderd in de loop der eeuwen, zie wat een ander later toevoegde aan een ets, en denk mee over de dilemma’s van onderzoekers en restauratoren.

  • Inspired by Rembrandt

100 jaar verzamelen door het Rembrandthuis
7 juni – 1 september 2019

Het Rembrandthuis is niet alleen het voormalig woonhuis en atelier van Rembrandt. Sinds ruim honderd jaar is het een museum met een eigen collectie. De verzameling omvat met name veel grafisch werk. Rembrandts etsen zijn natuurlijk goed vertegenwoordigd, maar het museum bezit ook prenten van voorlopers, tijdgenoten, alsmede moderne en hedendaagse kunstenaars die zich door Rembrandt hebben laten inspireren.   

  • Het Mauritshuis trapt af en toont vanaf eind januari alle Rembrandts uit haar collectie.

In totaal worden achttien schilderijen getoond.

  • Ook het Rijksmuseum haalt alle Rembrandts uit het depot

tweeëntwintig schilderijen, zestig tekeningen en driehonderd prenten zijn in één tentoonstelling te zien. 

Natuurlijk word er veel meer georganiseerd. kijk op www.holland.com

Nieuwsgierig naar de Nachtwacht schilderijen van Jack Liemburg? Je kunt de werken van Jack ook vrijblijvend bekijken. Op onze locatie in Utrecht kan je iedere dag terecht ook op zaterdag en zondag. Wel graag eerst een afspraak maken.

Excellent Art Utrecht - Holland/Kunstpakket               

Ambachtsweg 46
3542 DH Utrecht
Direct aan de A2, afrit 6

Op afspraak iedere dag, ook in het weekend  

 

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Kunstpakket 9,7 / 10 - 13 Reviews @ webwinkelkeur
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »