Terug

Wat is een urn?

Wat is een urn?

Wat is de oorsprong van de urn?
Wat zijn de gebruiken van de urn?
Waar kunt u mooie kunst urnen kopen?

Geschiedenis van de Urnen

Wat is een urn?

Een urn is een vat waar de as bewaard word van een overleden mens of dier. De populariteit van de urn word steeds groter. Steeds meer mensen kiezen ervoor om gecremeerd te worden. Sommigen kiezen ervoor om uitgestrooid te worden. Anderen willen hun as bewaren in een urn. Bij kunstpakket hebben wij mini urnen. Met dit soort urnen kunt u een gedeelte van de as bewaren. Hierdoor kunt u eventueel een gedeelte uitstrooien maar ook een gedeelte bewaren. Of u kunt een gedeelten van de as verdelen onder famillieleden in mini urnen naar keuze.

Wat is de oorsprong van de urnen?

Urnen zijn bekend geworden door de urnenveldencultuur. Een overleden persoon werd gecremeerd en de asresten werden in een urn gedaan. Een urn werd in een grafheuvel bijgezet. In die tijd waren de meeste urnen van keramiek. Bij kunstpakket kunt u Urnen kopen die gemaakt zijn van kunsthars. Daarboven is een bronzen beeldje geplaatst.

Dit begrip wordt ook wel gebruikt voor begraafplaatsen uit de late bronstijd in Europa. De begraafplaatsen konden enkele voetbalvelden groot zijn. Hier werden overledenen ook gecremeerd. De urnen die gebruikt werden waren veelal gemaakt van aardewerk uit rivierklei. Meestal werden de urnen begraven. Toch werd er ook al een begin gemaakt van uitstrooiing. De as werd in zakjes begraven of los uitgestrooid over een rivier.

Markering van de urnen.

Door een urn te markeren door er een laag heuveltje op aan te brengen werd een soort gedenkplek gecreëerd. Ook werd er vaak een greppel omheen of een soort grachtje gegraven.

Waar komt de naam urnenveldencultuur vandaan en wat houd het in?

De naam van dit gebruik is afgeleid om de doden te cremeren en de as in een urn te doen. Deze urnen werden begraven in een urnenveld. Deze begrafenisgewoonte is gekomen door nieuwe religieuze stromingen. De urnenveldencultuur kwam  voor in de late bronstijd van Midden-Europa, die duurde van 1300 tot 950-920 v.Chr..

Na deze tijd werd begraven meer gebruikelijk, en dit is zo gebleven tot de 20e eeuw. Nu was de tijd aangebroken dat ook een crematie weer mogelijk werd

Sierurnen zijn er tegenwoordig in heel veel soorten en maten. Van keramiek, marmer of graniet. Maar ook van glas, hout, metaal, etc. Er zijn mini-urnen verkrijgbaar voor het bewaren van een gedeelte van de as of grotere urnen waar de volledige asbus in kan worden bewaard.

Wat gebeurt er tegenwoordig na een crematie?

Na de crematie verzamelen de medewerkers van het crematorium de as. Daarna is er een bezinningsperiode van een maand voor de nabestaanden. U heeft dan rustig de tijd om erover na te denken wat u met de as wilt doen of welke urn u zult willen kopen. De as staat tijdens deze periode in de algemene nis van het crematorium.

 

Laat een reactie achter

* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Kunstpakket 9,7 / 10 - 13 Reviews @ webwinkelkeur
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »